Criolipoliza
Criolipoliza a fost descoperita de medicii dermatologi Dieter Manstein si R. Rox Anderson de la centrul pentru fotomedicina Wellman al Massachusetts General Hospital din Boston, SUA. Ei si echipa lor de cercetatori a demonstrat ca, sub conditii de laborator controlate, celulele subcutanate adipoase sunt, in mod natural, mai vulnerabile la efectele racirii decat tesuturile din imprejurimi. Evidentele lor initiale, publicate in Lasers in Surgery and Medicine in Noiembrie 2008, au conclus ca o racire prelungita, controlata a tesutului poate induce o reducere selectiva a celulelor adipoase si implicit o pierdere a grasimii subcutanate fara a afecta epiderma. Aceasta descoperire, numita „selective cryolysis” a dus la dezvoltarea tehnologiei patentate ulterior si care sta la baza procedurii neinvazive numita criolipoliza.
Criolipoliza este cea mai noua tehnica de remodelare corporala folosita in clinicile europene de profil, bucurandu-se de un mare succes atat in randul femeilor cat si al barbatiilor .Este deasemenea o metoda neinvaziva de racire a tesutului adipos ce induce lipoliza (distrugerea celulelor de grasime) fara a afecta celelalte tesuturi. Rezultatul: dupa 2-3 luni se observa o reducere a stratului de grasime considerabil. Criolipoliza se bazeaza pe principiul ca celulele adipoase (de grasime) sunt mai vulnerabile la racire decat tesuturile din vecinatate. Un aplicator neinvaziv este pozitionat pe zona dorita cu scopul de a extrage energie calorica din stratul de grasime aflat dedesubt, in acelasi timp protejand epiderma, nervii, muschii si celelalte tesute. Celule adipoase astfel racite intra astfel in apoptoza (forma a mortii celulare programate, proces prin care celulele declanșeaza propria lor auto-distrugere ca raspuns la un anumit semnal) si sunt eliminate gradual, reducand grosimea stratului de grasime.
Criolipoliza distruge definitiv pana la 40% din celulele adipoase din zona de lucru, adica minim 100 milioane de celule grase care dispar, intr-o singura sedinta (practic 1-2 numere la imbracaminte). Procedura nu este dureroasa si lucreaza numai la nivelului stratului de grasime fara sa lezeze pielea, fiind utila celor care vor sa-si subtieze cu cativa centimetri talia, coapsele sau bratele.
Criolipoliza este o procedura aprobata FDA, adica rezultatele sunt probate prin teste clinice. Criolipoliza nu este o procedura dureroasa si nu incarca ficatul cu grasimi deoarece distrugerea celulelor grase si eliminarea grasimilor este graduala. In timpul procedurii, expunerea la temperaturi joase declanseaza procesul de apoptoza, ceea ce duce la declansarea cytokinelor (molecule de natura proteica ce transmit informatii intre celule diferite) si a altor mediatori inflamatori. Astfel, celulele inflamatate digera gradual pe cele adipoase afectate in lunile de dupa procedura. Lipidele din celulele adipoase sunt emanate si transportate de sistemul limfatic spre procesare, asemenea grasimii din mancare. Din cauza faptului ca acest proces de curatare a lipidelor este gradual, nu exista o schimbare daunatoare in lipidele din sange sau in procesul de functionare al ficatului.
Lipidele din celulele adipoase sunt cristalizate la temperaturi sensibil mai inalte decat alte celule. Astfel, criolipoliza actioneaza doar asupra celulelor de grasime distrugandu-le, si ocoleste alte tesuturi ca pielea, muschii si nervii. Aparatele folosind criolipoliza controleaza intensitatea energiei calorice extrase (racirea) in timpul procedurii.
Studiile clinice au demonstrat ca aceasta procedura duce la rezultate vizibile, masurabile ale pacientilor la 45 de zile de la procedura. In plus, o sesiune aditionala poate fi intreprinsa la 2 luni dupa primele proceduri initiale pentru a beneficia de reduceri suplimentare de grasime.
Un studiu recent al Scolii de Medicina si Chirurgie al Universitatii din Napoli intreprins pe 50 de pacienti si republicat de The National Center for Biotechnology Information din SUA a relevat faptul ca criolipoliza reduce semnificativ grasimea si celulita in zonele tratate. Reducerea medie a grasimii dupa un singur tratament a fost de 3,02cm, iar circumferinta a fost redusa in medie cu 4,45cm.
Rezultatele criolipolizei nu sunt asa de rapide si dramatice ca si procedurile invazive, cum ar fi liposuctia, insa, pentru pacientii care vor sa elimine durerea, riscul si timpul de recuperare asociat cu procedurile chirurgicale, criolipoliza poate fi optiunea preferata. Eliminarea celulelor adipoase prin criolipoliza este de asteptat sa dureze la fel de mult ca si eliminarea lor prin metode invazive cum ar fi liposuctia.
Criolipoliza este o procedura complet neinvaziva, ceea ce permite reintoarcerea imediata la activitatile zilnice. Inrosirea pielii poate aparea pe portiunea tratata, si poate dura de la cateva minute la cateva ore. Cateva vanatai sau inflamatii minore, locale pot aparea si care vor dispare dupa cateva zile. Multi pacienti simt o usoara lipsa senzoriala in zona respectiva care poate dura de la una pana la trei saptamani.
Candidatii ideali pentru aceasta procedura sunt persoanele care nu sunt obeze, dar au pachete mici si medii de grasime care nu pot fi usor indepartate sau reduse prin dieta specifica si/sau exercitiu. Aceste persoane isi doresc reduceri de grasime locale si specifice, dar nu iau in considerare o procedura chirurgicala. Criolipoliza nu are intentia sa trateze obezitatea sau sa ajute pacientul sa slabeasca masiv si generalizat.
Noutatea adusa de acest aparat in tratamentele bazate pe conceptul de topire al grasimilor o reprezinta inghetarea celulelor adipoase pana la distrugerea lor.
Principiul de functionare se bazeaza pe faptul ca tesuturile grase de sub piele sunt mai vulnerabile la temperaturi scazute in comparatie cu celelalte tesuturi din jur, precum pielea si muschii. Potrivit cercetatorilor, stratul adipos se inflameaza si se desprinde de celelalte tesuturi atunci cand este expus unor temperaturi joase. In momentul in care celulele adipoase din zona de lucru primesc semnalul de inghet (criolipoliza) sunt angrenate intr-o moarte fiziologica numita apoptoza. Imediat dupa declansarea apoptozei in interiorul adipocitelor (celulele grase) au loc transformari morfologice si structural. Macrofagele, celulele specializate in fagocitarea(distrugerea) celulelor bolnave si a toxinelor din organism, primesc aceste semnale, se deplaseaza si distrug in totalitate acele celule grase muribunde.Ulterior, in doua-sase saptamani, celulele grase mor si organismul le elimina natural, prin procesele metabolice.
In functie de grosimea stratului adipos, fiecare zona tratata trebuie expusa la frig pentru un interval de timp diferit. Terapia prin frig nu doar ca iti creste metabolismul si termogeneza ci activeaza mai multe mecanisme de adaptare astfel incat beneficiile sunt multiple: imbunatatirea sensibilitatii la leptina (cu nenumarate beneficii, in special pentru slabire si controlul apetitului), energie crescuta, cresterea metabolismului, activarea tiroidei, imbunatatirea microcirculatiei, activarea si chiar generarea de noi adipocite cu capacitate de termogeneza (testutul gras „maro”, care arde grasime pentru a produce caldura), activarea unor mecanisme care duc la prelungirea vietii (anti-aging).
Criolipoliza se realizeaza cu ajutorul unui aparat care este alcatuit dintr-un dispozitiv in care este incorporat softul special si o sonda similara celei ecografice, dar care aspira pielea si stratul de grasime de sub ea, asemenea unui vacuum.
Cu aparatul de criolipoliza se trateaza fiecare zona cu tesut gras in parte. Sonda localizeaza depunerile de tesut gras si le aduce treptat la o temperatura de -5 grade Celsius. Inventatorii procedurii au observat ca, atunci cand este expus unor temperaturi joase, stratul adipos se inflameaza si se desprinde de celelalte tesuturi.
Este nevoie de o expunere la frig de 5 pana la 30 de minute pentru ca celulele grase sa se dezintegreze. In timp, mai exact intr-un interval de 6 – 8 saptamani, ele mor si organismul le elimina natural, prin procesele metabolice.
Fiecare zona tratata necesita un alt interval de expunere la frig, in functie de grosimea stratului adipos. De exemplu, pentru zonele mai extinse, cum este abdomenul, sunt necesare 2 aplicari cu durata intre 20 si 30 de minute.
Astfel, in functie de zona tratata si grosimea stratului adipos, o sedinta poate dura 60 de minute. Dupa o sedinta de tratament, grosimea stratului de grasime se reduce cu 3-15 mm, ceea ce echivaleaza cu o pierdere de 25-45% (medie 40%) adica minim 100 milioane celule grase care dispar din grasimea zonei tratate.
Dupa 3 sedinte se pot pierde 2 masuri la fusta sau pantaloni. Rezultatele incep sa fie vizibile din ziua 15 de tratament si sunt maximale pentru o sedinta dupa 45 zile. Procedura se repeta de 2 sau maxim 3 ori pe an si este suficient pentru a avea rezultate vizibile
In cadrul terapiei cu Criolipoliza folosim metode noninvazive- vacuumul cu rol in aspirarea printr-o presiune negativa a unui pliu de grasime cu o consistenta minima de 2,5 centimetri cu tehnologia racirii- cu rol de inghetare a celulelor adipoase din pliul de grasime
Racirea se face in mod gradat la nivel subcutanat al grasimii, tempertura scazuta omoara celulele adipoase fara a afecta pielea, organele si muschii. In timpul procedurii se va folosi un servetel cu gel anti-inghet. Moartea si eliminarea celulelor grase se face tot gradual in felul acesta ficatul nu este supra-solicitat. In timpul procedurii de criolipoliza se distruge intre 25% si 40% din tesutul adipos. Fiecare pacient in functie de zonele pe care doreste sa le trateze necesita un alt timp de expunere la frig. Durata unei sedinte pentru o aplicare poate fi intre 20 si 60 min. Pot fi tratate toate zonele care au minim 2,5cm de grasime intre piele si muschi. In 6-8 saptamani de la tratament rezultatele devin vizibile. Rezultate pot fi de lunga durata daca se respecta o dieta sanatoasa si echilibrata.
Procedura nu este dureroasa, se poate simti o senzatie de frig in zona de lucru. Dupa sedinta, pielea se va inrosi si roseata va persista cateva ore, in unele cazuri pot aparea echimoze (vanatai) care se vindeca la scurt timp. Procedura nu necesita anestezie sau incizii aceasta fiind usor tolerata de pacient. Pielea de pe zonele care urmeaza a fi tratate trebuie sa fie integra si pacientul trebuie sa fie intr-o stare buna de sanatate.Procedura se poate repeta de 2 sau maxim de 3 ori intr-un an pe fiecare zona.
Criolipoliza este cea mai noua metoda care duce la pierderea in cm si kg, aprobata de Food and Drug Administration. Este o metoda noninvaziva, comoda, care spre deosebire de liposuctie nu necesita anestezie, analize preoperatorii, riscuri,infectii sau cicatrici ulterioare.
Combina inghetarea controlata a celulelor adipoase si vacuumul , in vederea distrugerii depozitelor localizate de tesut adipos din organism, care sunt rezistente la sport, diete, proceduri de remodelare. Avantajul acestei procedurii cu criolipoliza este ca impiedicarea ingrasarii neuniforme, prin inghetarea celulelor grase dispuse intre piele si muschi. In momentul unui astfel de tratament, pacientul trebuie sa aibe o zona accesibila cum ar fi: abdomenul, talie, solduri, coapse, fese, brate,solduri, genunchi, pe care grosimea tesutului adipos trebuie sa fie de minim 2.5 cm. In momentul in care se incepe procedura cu criolipoliza, pompa de vacuum care are in aplicator lamelele pentru inghetare, trebuie sa prinda acest panicul de grasime.
Criolipoliza actioneaza doar pe zonele cu probleme, fara a afecta organele, nervii, muschii sau tesuturile invecinate. Ca urmare, este o procedura sigura, care nu creeaza complicatii sau efecte adverse. Dupa terminarea procedurii cu criolipoliza se pot relua activitatile zilnice obisnuite.
Rezultatele se pot compara cu cele obtinute in urma unei liposuctii chirurgicale, dupa o singura sedinta fiind distrus 25-45% din tesutul adipos de pe zona tratata. In cazul in care grosimea tesutului adipos este mai mare, se poate repeta procedura de criolipoliza pe aceeasi zona, la un interval de 30 zile. Daca se lucreaza pe zone diferite, se pot face mai multe sedinte chiar in aceeasi zi sau in zilele urmatoare. In urma procedurii este distrus 25-45% din paniculul de grasime, acesta fiind eliminat in timp pe cale naturala.
Numarul de sedinte cu criolipoliza depinde de grosimea tesutului adipos. Daca avem o grosime de 2,5 cm se poate face o singura sedinta de criolipoliza pe zona, daca grosimea tesutului adipos este de 10 cm se pot face maxim 3 sedinte de criolipoliza. Grosimea paniculului de grasime trebuie sa ramana de minim 1 cm.
Cu ajutorul criolipolizei aproximativ 40% din rezultate vor incepe sa fie vizibile dupa 15 zile, dar perioada optima pentru a putea observa rezultatele este de minim 6 saptamani. Dupa aceasta perioada se poate recomanda sau nu o noua sedinta de tratament cu criolipoliza.
CONTRAINDICATII CRIOLIPOLIZA
– sarcina,
– perioada de alaptare,
– cancer, inflamatii acute,
– probleme renale, ale ficatului, inimii
– HTA
– Ulcer gastric sau duodenal
– persoane cu pacemaker,
– diabet,
– epilepsie,
– eczeme, boli ale pielii in zona de tratament,
– implanturi de metal si plastic
– menstruatie
– minim 3 luni de la o interventie chirurgicala, cum ar fi cezariana
BENEFICII CRIOLIPOLIZA
– Este distrusa 25 – 45% din grosimea stratului adipos dupa o singura sedinta.
– celulele adipoase distruse nu se mai refac
– nu necesita pregatire speciala, analize, anestezie, spitalizare procedura confortabila, se poate citi, relaxa si relua activitatile obisnuite
– nu se fac alte proceduri in aceeasi zi pe zona lucrata.